Blogg

2021-07-05

Fyra tips för effektivare webbunderhåll i sommar

En vanlig anledning till att besökare tappar förtroendet för en webbplats är att den innehåller gammal information. Det blir allt viktigare för besökare att kunna avgöra om sidorna är aktuella, och vi vet att många letar efter information om när innehållet senast uppdaterades. Om denna information saknas, eller om det gått för lång tid sedan förra granskningen, så försämras besökarnas tillit till webbplatsen.

Därför är det nu, under årets lugnaste period i många webborganisationer, ett utmärkt tillfälle att uppdatera de sidor som inte hunnits med under våren. Här kommer därför några tips på hur du kan spara tid i underhållsarbetet, samtidigt som du ökar förtroendet för er webbplats!

Två flugor i en smäll

Ett effektivt sätt att uppdatera en sida är att gå igenom både innehåll och tillgänglighet på samma gång. På så sätt slipper du granska den igen senare, och kan lägga den åt sidan när du är klar.

Tycker du att det här med tillgänglighet känns knepigt? Ingen fara! Vi har precis lanserat en ny checklista i Vizzit Page Updates, som hjälper dig att enkelt upptäcka och åtgärda de vanligaste tillgänglighetsproblemen på en sida. Om du inte använder Vizzit finns det även bra guider på nätet.

3 metoder som underlättar underhållsarbetet

Vill du spara tid när du uppdaterar sidor, eller prioritera det arbete som påverkar flest besökare? Här kommer några tips som hjälper dig göra båda två:

 1. Använd verktyg som hjälper dig att identifiera åtgärdsbehov.
  En stor del av tiden som läggs på underhållsarbete går åt till att ta reda på vilka sidor som behöver granskas.
  Om du däremot använder Page Updates så ser du alltid vilka sidor du behöver uppdatera, och kan påbörja åtgärder direkt.
 2. Spara tid genom att använda tillgänglighetschecklistor.
  Det är sällan man hinner göra en sida 100 % tillgänglig. Men det kan också vara svårt att veta vilka tillgänglighetskriterier som är viktigast. Då är checklistor en stor hjälp.
  Som vi nämnde tidigare så hittar du en användarvänlig checklista i Page Updates, som gör det lätt att upptäcka de brister som påverkar flest besökare, och som samtidigt är enkla att åtgärda.
 3. Öka effekten av ditt arbete genom att prioritera välbesökta sidor.
  Affärskritiska sidor bör uppdateras först, men därefter är det klokt att lägga fokus på de sidor som får mest trafik. Ett litet fel på en välbesökt sida kan orsaka många fler problem än ett måttligt fel på en sida som nästan ingen besöker. Verktyg som Page Updates och Broken Links hjälper dig att enkelt prioritera sidor med hög trafik.

Fler tips nästa vecka!

Det finns självklart fler saker du kan göra för att spara tid när du arbetar med innehållet på er webbplats. I nästa inlägg, som kommer måndagen den 12:e juli, kommer vi t.ex. titta på hur du enkelt kan minska antalet sidor som behöver underhållas, och samtidigt förbättra era besökares upplevelse.

Vill du ha fler tips och råd på hur ni kan använda Vizzits verktyg för att förenkla ert webbunderhåll, eller är du intresserad av någon av våra andra tjänster? Hör av dig till info@vizzit.se, eller ring oss på 08 545 888 60, så hjälper vi dig!

Inga kommentarer än