Blogg

2021-07-12

Så underlättar du webbunderhållet inför hösten

I förra delen av den här serien tipsade vi om hur du kan få ut mer av ditt webbunderhåll. Den här gången tittar vi på hur du kan minska antalet sidor på er webbplats, och på så sätt underlätta för både er själva och era besökare.

Ett slitet men fortfarande giltigt uttryck "Less is more"

Generellt kan man säga att: ju fler sidor en webbplats innehåller, desto svårare blir det för besökaren att hitta och navigera på webbplatsen och desto jobbigare blir det för er att sköta underhållet. Det är framför allt ett problem när man har många sidor som aldrig eller sällan besöks.

Därför bör man kontinuerligt rensa bort de sidor som inte längre behövs. En bra regel att utgå ifrån är att sidorna som finns på webbplatsen är aktuella och relevanta och givetvis att de har besök över tid.

Minska antalet sidor, utan att behöva ta bort dem

Ibland måste man behålla vissa sidor, även om de inte tillför något. Men då finns det fortfarande två sätt som du kan underlätta för både din organisation, och era besökare:

  • Arkivera sidorna. Skapa eller använd ett befintligt filarkiv på webbplatsen, och flytta dit de sidor som ni måste behålla. Då blir det dessutom enklare att rensa bland dessa sidor när det väl kan tas bort.
  • Slå ihop liknande sidor. Om en sida innehåller väldigt lite information, så kan du undersöka möjligheten att slå ihop den med en annan sida som handlar om samma ämne. På så sätt behåller ni all information, men minskar antalet sidor.

Så hittar du sidor som kan rensas bort

Sidorna man vill ta bort ofta är utspridda över webbplatsen. Därför har vi ett par tips på hur du enkelt hittar dem:

  1. Titta på sidor som saknat trafik under en längre period. Om ingen besöker sidan, så finns det förmodligen ingen anledning att behålla den. I Vizzit Webmaster kan du se en lista på sidor som haft enstaka besök över tid, vilket många menar, bör räknas som obesökta. I Webmaster hittar du också den unika rapporten med obesökta sidor under en period upp till ett år. En rapport som många har väldigt stor användning av när det ska ”städa” på sin webbplats.
  2. Titta bland äldre nyhetsinlägg som fortfarande får trafik. Om de innehåller information som fortfarande är relevant så är det bättre att lägga in den på en informationssida. Om informationen redan finns på en annan sida, ta bort inlägget. Annars är risken att besökare återvänder till inlägget, istället för att besöka sidan som innehåller aktuell information.

Dokumentkartläggning och mer information

Behöver ni rensa bland dokumenten på er webbplats? Då kan vår dokumentanalys vara till stor hjälp! Med den ser ni antalet dokument på webbplatsen, vilka som får och saknar trafik, och kanske viktigast vilka som inte har länkar från webbplatsen men får trafik ändå. Det vill säga dokument som man tror sig ha tagit bort men fortfarande är nåbara utifrån via t.ex. Google.

Om du vill ha fler tips på hur du kan använda Vizzit för att underlätta underhållet av er webbplats, eller vill beställa eller höra mer om vår dokumentanalys, maila oss på info@vizzit.se, eller ring oss på 08 545 888 60, så hjälper vi dig!

Vi vill också passa på att önska en riktigt skön och trevlig sommar!

Inga kommentarer än