Blog
2018-12-17
Nästa generation av webbanalys, tankarna bakom
Den här gången vill vi bjuda med er på en resa som skiljer sig lite från vad vi brukar diskutera. Vi vet att många är nyfikna, och därför vill vi att ni ska få veta lite mer om vår tekniska sida: Vizzits utvecklingsteam.
Vizzit handlar, nu och alltid, om att göra saker användarvänliga och effektiva. För kunder, analytiker, utvecklare, det spelar ingen roll. Vår vision och de utmaningar vi står inför är det som motiverar allt från backend till systemarkitektur och design. Precis som våra kunders behov hela tiden förändras, så växer kontinuerligt förväntningarna på morgondagens webbanalys. Vi arbetar konstant med att förekomma våra kunders behov, och utveckla system som både stöttar dessa behov, och minskar avståndet mellan system och färdiga analyser. Därför är ”AI”-inspirerade systemlösningar väldigt viktiga för oss, då de hjälper oss att tillhandahålla svar på frågor innan våra kunder ens ställer dem.
Så vilka utmaningar erfar den som arbetar som utvecklare på Vizzit? En av våra utvecklare sade att ”Om det är något man lär sig fort inom den här branschen, så är det att ingen webbplats är den andra lik”. Och visst kan det finnas likheter mellan webbplatser, men då det finns stora variationer i vilka systemlösningar våra kunder använder sig av, måste vi ta hänsyn till att de använder sig av olika dataformat. Då de även använder olika metoder för att skicka in data till Vizzit, måste vi ta höjd för att data kommer finnas i olika variationer av format och flödestyper. Som svar på detta använder vi oss av så kallad ”dataflow programming”, som gör det möjligt för oss att ta emot data både batchvis i filpaket, och i live-form. Sedan standardiserar vi denna data så att vi enkelt kan använda den i våra egna dataflöden. Därefter aggregeras denna data på ett sätt som gör att vi kan leverera den i form av, för kund, användbar information genom våra tjänster och verktyg. Detta gör att våra verktyg kan användas oavsett systemkombination.
Vi arbetar dessutom med väldigt stora mängder data. Det handlar om cirka en miljard datapunkter, varje dag. Vi behövde således välja ett programmeringsspråk som är/har:
- Lättanvänt
- Enkel syntax
- Kan hantera stora mängder data (och snabbt!)
- Flexibelt
- Avancerat utan att vara komplicerat
- Stöd eller förutsättning för modulär utveckling
Med dessa kriterier föll valet naturligt på Python 3 som programmeringsspråk för vårt system. Python uppfyller de behov och krav vi har, och är dessutom ett av världens snabbast växande språk. Visionen vi har för vårt system har därtill många likheter med Pythons filosofi för arbete i moduler.
För våra databaser valde vi PostgreSQL som språk, då det följer SQL-standarden till en högre grad än många andra SQL-språk, och dessutom var det snabbaste språket på att hantera de mängder data vi arbetar med, enligt våra egna benchmarks.
Vårt val av systemarkitektur motiverades av möjligheten att kunna reagera snabbt på nya behov och önskemål från våra kunder, skalbarhet, hög stabilitet, och resurssnålt underhåll. Ett system byggt på mikroprocesser gör detta möjligt. Denna typ av systemarkitektur gör det även smidigare att automatisera och sköta underhåll, genomföra eventuell felsökning, och utveckla nya moduler och funktioner, både för nya och existerande verktyg.
Det råder inga tvivel om att vi har många spännande idéer och intressanta utmaningar framför oss. Samtidigt är det mer stimulerande än problematiskt, enligt utvecklingsteamet. ”Det handlar om att gilla problemlösning. Man får arbeta med kreativa lösningar där man är med från koncept till leverans. Det gör att man blir mer involverad i hela processen, från backend till frontend. Det bidrar till en givande arbetsmiljö där man snabbt utvecklas.” Och det är exakt så här vi vill ha det. Vi vet, utan tvivel, att alla våra medarbetare har bra idéer och förslag på unika lösningar, och kan tänka utanför ramarna.
Det här är en kortare inblick i Vizzits utvecklingsarbete och designfilosofi, och vi hoppas att den har gett dig en idé om hur vi arbetar och tänker.
Är du nyfiken på att höra med om hur vi arbetar, eller är du rentav intresserad av att bli en av oss, tveka inte att höra av dig! Du kan antingen ringa Ulf Risberg på 08 - 545 888 60, eller maila oss på jobs@vizzit.se!
/ Vizzit